Lemon Tiramisu
17-12-2018  00:28Lemon Tiramisu, ook wel genoemd Lemon Milano. Hoe lekker ziet dit eruit op een schaal van 1 tot 10? Juist, een 11 is passend, haha!
Persoonlijk ben ik gek op een goede traditionele tiramisu, maar de eerste keer dat ik deze variant proefde... Wow! Ik was verkocht hoor. Zo fris, zo licht, maar ook stiekem best zwaar. Hoe dan ook, dit móest ik ook kunnen maken. En eerlijk is eerlijk. Ook deze variant behoort tot de 'als je een beetje je best doet, lukt het echt wel-variant'.
Een fris, maar toch heel 'wow' nagerecht. En weet je wat het mooie is? Hieronder ga ik het recept kado doen. Je gasten zullen er versteld van staan! En nee, ik heb niet gezegd dat dit nagerecht een healthy one was, maar laten we wel wezen; met kerst mag genieten toch wel een beetje samen gaan met cheaten? 

Ingrediënten:
[5 porties/personen]

Voor de geconfijte citroenen:
- 1,5 citroen
- 75 mililiter water
- 75 gram suiker (ik gebruikte lichte rietsuiker)

Voor de tiramisu:
- 200 gram mascarpone
- 200 mililiter slagroom
- 60 gram suiker
- 125 mililiter citroensap
- 20 Italiaanse lange vingers (savoiardi/ ladyfingers)
- Verse munt als garnering

Niet vergeten, een spuitzak om de creme te kunnen opspuiten.

Werkwijze:
- Schrob 1 citroen schoon onder de kraan en snijd er dunne plakjes van. De uiteinden zijn niet nodig, die mogen weg.
- Pers een halve citroen uit en breng het met het water en de suiker aan de kook.
- Voeg de schijfjes citroen er aan toe en laat het ongeveer 30 minuut tegen de kook aan garen tot het vocht bijna is verdampt.
- Het vocht is nu bijna een soort stroop. Dan kun je de plakjes eruit halen en laten afkoelen op een bordje. (Let op, de stroop is erg heet)

-
Meng de mascarpone met de slagroom, de suiker en 100 mililiter citroensap en klop het geheel met een mixer tot een stevige creme. De creme is goed wanneer het 'piekt' als je de gardes uit de kom haalt. 
- Leg op een dienblad of schaal de helft van de lange vingers (10 stuks) en besprenkel ze met de helft van het overgebleven citroensap.
- Bedek de lange vingers, met behulp van een spuitzak, met de helft van de citroencreme.
- Bedek de creme met de overige 10 lange vingers. Besprenkel deze met het overgebleven citroensap.
- Bedek de 2e laag lange vingers met de andere helft van de citroencreme.
- Laat de tiramisu opstijven in de koelkast voor minimaal een uur.
- Voordat je de tiramisu serveert garneer je deze met het geconfijte plakje citroen door deze in te snijden en op te krullen. Tevens is het voor de kleur mooi om wat blaadjes munt toe te voegen.

En zo was hij weer, Bon Appetit! Dit is echt een Winner!