Lichte Kippensoep
09-01-2019  23:50

Ik had dit receptje ook met kerst geserveerd. Maar een soepje is nooit weg. Dus maar even dubbel op de website, omdat dit soepje ook gewoon op een normale doordeweekse dag gegeten kan worden :)

Ingrediënten:
[voor 4 personen]
- 1 pot Maggi 1,2,3 Basis voor soep (kip)
- Water
- 15 gram verse platte peterselie
- 1 prei
- 1 zoete puntpaprika
- Ongeveer 100 gram kipgehakt

Werkwijze:
- Schenk de bouillon in een pan en voeg er met dezelfde pot 2 potten water toe. Breng het tegen de kook aan.
- Snijd de peterselie fijn. Bewaar een klein beetje peterselie voor de garnering.
- Meng het kippengehakt met fijngesneden peterselie, zout en peper. Draai kleine balletjes van het kippengehakt.
- Snijd de prei in halve ringen en de paprika in kleine blokjes. Of voor een leuk effect kun je rondjes uitprikken uit de paprika door middel van een appelboor.
- Voeg de kippenballetjes en de prei toe aan de soep. Voeg als laatste de paprika toe. Breng het als laatste op smaak met peper en zout naar wens.
- Na 15 minuutjes is het tijd om de glaasjes of kommetjes te vullen met soep en als garnering nog wat peterselie.

 

Pom Duchesses
09-01-2019  23:22

Pom duchesses

Pom Duchesses! Die vallen bij mij vaak onder 'anders' of 'luxer' eten. Echter zijn het gewoon een soort aardappeltoefjes die je afbakt in de oven of frituurt. Ze maken je dinner net even wat mooier. En wees nou eerlijk. Ze zijn toch om "op te vreten"?
En hoe mooi is het wanneer je ze zelf kunt maken? Altijd beter dan uit een pakje. En hoe mooi is het dan wanneer ik jullie het enorm simpele receptje kado doe? Tadaa... hier istie! Mijn receptje is overigens gemaakt op de oven. Waarschijnlijk kun je de poms ook frituren, maar gezien ik een hekel aan frituren heb heb ik geen idee hoe ze worden. Dat moet je zelf uitvinden hihi!

Ingrediënten:
[ik haalde er ongeveer 23 grote pom duchesses uit]
- 500 gram kruimige aardappels
- 1 eidooier
- ongeveer 50-60 gram boter
- zout, peper en eventueel kruiden naar eigen smaak

Werkwijze:
- Schil de aardappels en kook ze in ruim water gaar.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Giet de aardappels af wanneer ze gaar zijn en doe de aardappels terug in de pan.
- Stamp de aardappels zo goed mogelijk tot een puree.
- Voeg de eidooier, de boter en de kruiden toe. Je kunt ervoor kiezen om alleen zout en peper te gebruiken. Maar als je het lekker vindt kun je natuurlijk ook bijvoorbeeld nootmuskaat, paprikapoeder of dille toevoegen voor een andere smaakbeleving.
- Zorg ervoor dat het mengsel glad en smeuïg is.
- Doe de puree in een spuitzak met een kartelspuitmond en spuit toefjes op een met bakpapier beklede plaat.
- Wanneer alle toefjes zijn gemaakt bak je de pom duchesses in ongeveer 25 minuten goudbruin gaar en niet onbelangrijk krokant :-)

Bon Appetit!

    


Overigens mijn ultieme tip! De spuitzak die ik heb, super super blij mee. Ik had namelijk eerst wegwerpzakken, maar met pom duchesses opspuiten bleek dat geen succesnummertje. * plof *, zak 2 * plof *, zak 3 *plo...
Nu een "Jamie Oliver spuitzak" gekocht bij bol.com. Erg blij mee!



Hier koop je hem: Jamie Oliver Spuitzak
Het kost even wat, maar dan kun je er ook heel veel plezier van hebben. Beter dan de wegwerpzakken!

Courgettesoep
21-04-2016  23:15

 



 Wat heb je nodig?
- 2 Courgettes
- 1 Ui
- 2 Teentjes knoflook
- 2 Groenten bouillonblokjes
- 1 Liter water
- Olijfolie
- 100 Gram kookroom/ slagroom (ik gebruikte kookroom light)
- Eventueel ter garnering; gebakken spekjes of gerookte zalmsnippers.
- Eventueel verder op smaak brengen met zout en peper. (ik vind dit persoonlijk niet nodig)

Wat moet je doen?
- Snij allereerst de courgettes in blokjes, snijd de ui in 'snippers' en ontvel de knoflook en snijdt deze heel fijn (of doe hem in de knoflookpers)
- Verhit een scheut olijfolie in de soeppan. Fruit hierin de ui en knoflook, voeg de courgette toe en bak deze 5 minuutjes mee.
- Voeg hierna 1 liter water aan de soeppan toe en voeg de bouillonblokjes eraan toe. Breng het water aan de kook en zodra het water kookt zet je het vuur laag. Laat het nog ongeveer 20 minuutjes pruttelen.
- Pureer de soep met een staafmixer. Roer als laatste de room erdoorheen. Let op dat de soep niet kookt, de room kan hierdoor schiften.
- Schep de soep in de kommen en garneer de soep met de spekjes of zalm.

* Wanneer je de soep wil invriezen is het van belang dat je de room niet toevoegt. De soep kan hierdoor zuur worden.