Lichte Kippensoep met kaaskoekjes
16-12-2018  22:54



Soep is volgens mij een van de gerechten die nooit verveelt tijdens een kerstdiner. Sterker nog, ik denk dat soepjes al jaren bovenaan staan als het gaat om een voorgerecht. We kennen allemaal de tomaten of champignonsoepjes, maar hoe leuk is het om een lichte kippensoep te serveren samen met een kaaskoekje en wat crostini's. Persoonlijk vind ik dat het de boel net even wat leuker maakt en misschien zelfs iets 'chiquer' oogt. Hoe dan ook is dit ook een enorm simpel en snel gerechtje, maar wel zeer smaakvol. Zeker een aanrader dus voor degenen die iets moois op tafel willen hebben staan, maar geen dagen in de keuken willen doorbrengen. Let's do this!

Ingrediënten:

[voor 4 personen]
- 1 zakje oude geraspte kaas
- 1 pot Maggi 1,2,3 Basis voor soep (kip)
- Water
- 15 gram verse platte peterselie
- 1 prei
- 1 zoete puntpaprika
- Ongeveer 100 gram kipgehakt

Werkwijze:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de kaas in 4 of 8 rondjes (afhankelijk van hoeveel je er per persoon bij de soep wil serveren) op de bakplaat. Bak ze in ongeveer 8 a 10 minuutjes in de oven tot de kaas goed gesmolten is en licht goudbruin van kleur zijn. Laat de kaaskoekjes afkoelen.
- Schenk de bouillon in een pan en voeg er met dezelfde pot 2 potten water toe. Breng het tegen de kook aan.
- Snijd de peterselie fijn. Bewaar een klein beetje peterselie voor de garnering.
- Meng het kippengehakt met fijngesneden peterselie. Draai kleine balletjes van het kippengehakt
- Snijd de prei in halve ringen en de paprika in kleine blokjes.
- Voeg de kippenballetjes en de prei toe aan de soep. Voeg als laatste de paprika toe. Breng het als laatste op smaak met peper en zout naar wens.
- Na 5 minuutjes is het tijd om de glaasjes of kommetjes te vullen met soep en als garnering nog wat peterselie. Serveer het soepje samen met een kaaskoekje.

Crostini Bruschetta
16-12-2018  22:53

Crostini Bruschette


Als er iets lekker is tijdens een kerstdiner is het vooral dat het van allerlei lekkers is, maar je niet met het gevoel van tafel loopt alsof je ontploft. Deze Crostini's zijn dan een mooi voorbeeld hoe je een luchtig, fris, maar toch lekker voorgerecht kunt maken. Én het positieve ervan is dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is. Dus elke keukenprins of prinses kan dit maken! Hoe? Hier komt het recept!

Ingrediënten:
[voor 4 goedbelegde crostini's]
- 1  verse Ciabatta of stokbrood
(kan ook afbak zijn, maar houdt hier rekening mee tijdens de bereiding)
- 4 Pommodori of pruimtomaten
- 2of 3 tenen knoflook (afhankelijk van de grootte)
- 2 eetlepels olijfolie
- Ongeveer 8 verse basilicumblaadjes
- Peper en zout

Werkwijze:
- Kruis de tomaten in en dompel ze, na ongeveer 30 seconden, van heet naar koud water, zodat het vel los komt. Wanneer dit niet direct lukt kun je ze nogmaals in heet water leggen om ze vervolgens te koelen in koud water. 
- Ontvel de tomaat, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Doe de tomatenblokjes in een bakje. 
- Pel de knoflook en pers deze boven het bakje tomatenblokjes uit.
- Snijd de basilicumblaadjes en doe deze samen met de olijfolie en wat peper en zout in het bakje. Meng het geheel goed door elkaar.
- Snijd de ciabatta in mooie evenredige plakken. Bestrijk de plakjes met olie en wrijf ze daarna nog in met een stukje knoflook.
- Je kunt de plakken brood in de oven doen, maar ik heb ze gegrild. In de oven kun je ze afbakken op ongeveer 180 graden voor 5/6 minuutjes. In een grillpan kun je beide zijden van het brood in ongeveer 2/3 minuutjes grillen.
- Wanneer alle broodjes zijn gegrild leg je het mengsel erop en garneer je ze met een basilicumblaadje.

Bon Appetit, zo makkelijk kan het zijn.